Om Oss

Kulturföreningen Gaphals har som idé att invånarna i Linköpings Kommun skall ha samma möjligheter till samtida kulturutbud som finns i Sveriges storstäder. För oss är det viktigt att vi ha utrymme för både kommersiell kultur och nischade konstnärlig kultur.

Vi vill stödja det lokala, ge utrymme för interregionala kulturutbyten, vara en del av den nationella turnéstrukturen och möjliggöra internationella gästspel. Kultur är mötet mellan människor.

Mötet kan ske både mellan artister och publik, men vi tycker det även är viktigt att vi är en social mötesplats där vi kan vara sociala och byta idéer, erfarenheter eller bara ha det kul och njuta.

Kulturföreningen Gaphals arrangerar konserter under namnet City to City. Vi tog namnet när vi breddade verksamheten. Vi arrangerade mest konserter inom subkulturella genres under våra första år. Vi ville visa att vi arbetar med att skapa förutsättningar för med kultur i hela vår region.

Vad gör vi?

Under namnet City to City genom brukar vi genomföra mellan 40-106 konserter per år där artister får en möjlighet att möta publik. Vi arrangerar främst konserter på Skylten och Platens Bar i Linköping. Men vi har även arrangerat konserter på L´Orient, Sagateatern, The Crypt, Doom, Backstage, Garden, Friluftsteatern i Gamla Linköping, Melins Torg, Bengans, Hospitalstorget, Stora Torget, Cupolen med flera platser.

Föreningen har gjort nedslag och genomfört verksamhet på Dynamo, Borgen och Arbis i Norrköping. Vi har genomför verksamhet på Folketspark Krogaränga i Vadsten. Vi har gjort gjort konserter i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Föreningen är väldigt involverade och arbetar för att skapa bättre förutsättningar för Kulturhuset Skylten i Linköping. Vi är en aktör som blir inbjuden till många möten i regionen med både offentliga myndigheter och andra kulturföreningar. Vi är även aktiva i arbetet för att bättra kulturens förutsättningar i hela Sverige. Vi är en aktör som ofta blir inbjudna för att dela våra tankar om hur man kan arbeta lokalt med att skapa förutsättningar för kultur. I vår samverkan har vi besökt andra regioner och pratat med kommuner, ideella föreningar och näringsliv. Vi arbetar med att försöka inspirera fler att arbeta med att se möjligheter.

Kulturföreningen Gaphals är medlemmar i branschorganisationen Svensk Live.

Vår vision

Kulturföreningen Gaphals vill göra Östergötland till en region där man kan bo, utvecklas och hitta kulturella nöjen som fyller livet med mervärden. Kultur är det där lilla extra i våra liv. Men kultur är även motorn som skapar rörelse och liv. På våra konserter uppstår möten där vi träffas, skapar relationer, närhet och utbyten. Hos oss har folk träffats och stadgat sig för livet. Hos oss har det diskuterats mat, vin, vardag och den senaste konserten. Det har skapats planer för framtiden, både kring arbete och den nästa konserten. Vi vill genom möten och kultur vara en möjliggörare till kreativitet och liv. Det är i sociala möten hos oss som ett nytt frö bli planterat.

Kultur är en förutsättning för näringsliv. Både för att få folk att ta sig ut på stan och handla, men även till att näringslivet skall kunna rekrytera kompetens som vill bosätta sig i vår fantastiska region. En fet lönecheck är inte allt här i livet och vill vi kunna förmedla regionens mjuka värden genom kultur. Det är viktigt att både skapa förutsättningar för att inflyttade individer skall trivas och kunna skapa möten. Det är viktigt att de studenter som utbildar sig på Linköpings Universitet skall vilja slå ner bopålarna här för resten av sitt liv. Det är tillsammans som vi i det fria kulturlivet skapar förutsättningar tillsammans med näringsliv och offentliga myndigheter. Det är i Östergötland möten sker som möjliggör livet.

Kulturföreningen Gaphals vill arbeta tillsammans med näringsliv, kommun, region och stat för att skapa bättre förutsättningar i Östergötland. Vi vill skapa nya infrastrukturer för kulturen. Kulturen skall vara närvarande i Östgötars liv. Vi strävar efter att det skall finnas en möjlighet för ungdomar att intressera sig för kultur, att kunna utveckla ett intresse och musicera, att kunna utveckla sig som arrangör och skapa förutsättningar för att aktivt delta i kulturen. Östergötland är ett län som har stor potential för att utvecklas, vi vill tillsammans med andra aktörer utveckla kulturlivet så att alla skall kunna uppleva, utöva.

Stöd oss

Idag har Kulturföreningen Gaphals stöd av Linköping Kommun och Statens Kulturråd för sin verksamhet. Vi är glada för att kommunen och staten stödjer oss i att utveckla regionen. Men dessa stöd räcker inte för att skapa den infrastruktur som Östergötlands kulturliv behöver. Vi arbetar dagligen för att hitta en social hållbarhet i vår verksamhet, både för oss som driver den, arbetar i den, för de artister som spelar hos oss och för att skapa utveckling och möjliggöra ett professionellare kulturliv i Östergötland.

Vi behöver utveckla vår samverkan med näringslivet och arbeta tillsammans för att skapa med kulturella mervärden i Östergötland. Hör av er till oss för att diskutera en samverkan.

Idag har vi förmånliga priser på hotell med hjälp av Park Hotell. Vi samverkar med Drottningbaren och Platens Bar kring mat och dryck på våra konserter. Vi har samverkan med Suspiria Tattoo kring grafiskt material och lokaler samt 013 med annonsering. Vi har samverkan med Reventia kring administration / ekonomi. Vi arbetar med Sensus, Studiefrämjandet och Musiknod kring hur vi vidareutvecklar vår region.

Vår Historia

Föreningen startade sin verksamhet 2010 och genomför varje år så mycket vi kan, hinner och orkar. Föreningens grundare Kaj Sivervik och Patrik Lindecrantz har mottagit Lars Winnerbäcks Nyponstipendie för insatser som förändrat Linköpings Kulturliv. Föreningen har förutom konserter i Linköping även genomfört konserter i Norrköping, Vadstena, Stockholm, Göteborg och Malmö. Vi har genomför releasefester med lokala band som Night, Nocturnalia, Oblivious, Nekrokraft med fler. Vi har gjort konserter med Kvelertak, Sarah Klang, Dungen, Mimikry, Movits, Den Svenska Björnstammen, Doktor Kosmos, Steve ’n’ Seagul, The Night Flight Orchestra, Nervosa, Maxima Märak, Royal Republic, Truckfighters, Orange Goblin, Rolf Wikström, Skraeckoedlan, Integrity, Black Tusk, Horisont, Den Stora Vilan, Trummor och Orgel, Alonzo Fas 3, Kajsa Grytt, Melt Banana, Shonen Knife, Asta Kask, Fatboy, Corrosion of Conformity, Strängen, Invsn, Vånna Inget, Imperial State Electric, Riddarna, Hurula, Joel Alme, Love Antell, Les Big Byrd, Thomas Stenström, Mustasch, Darkest Hour, Doomrider, Coliseum, De Lyckliga Kompisarna, Billie the Vision & the Dancers, Nicole Saboune, Totalt Jävla Mörker, Hardcore Superstars, Dead Soul, Negative Approach, Jonathan Johansson, Strebers, Bob Hund, Tex Thoth, Tiger Lou, Entombed AD, Refreshments, Laakso, Christian Kjellvander, Frej Larsson, Blues Pills, Millencolin, True Moon, Maria Andersson, Peter Bjorn and John, Johnossi, Trivium, Power Trip, Venom Position, The Sounds, Danko Jones, Oskar Linnros, Soilwork, Lorentz, The Haunted, Takida, Avantgardet, The Drippers, Johan Lindberg TrioGood Harvest, King Dude, Solen, Slowgold, Lok, Franska Trion, Moneybrother, Guitar Wold, Henning, The Supersuckers med fler med fler…

De största konserterna var när Ghost gjorde sitt första och andra påvebyte i Linköping. Folk flög in från hela världen till dessa konserter. Vi i vår förening är vana att genomföra konserter som skapar intresse i hela världen, något som vi är stolt över och sätter stort värde i.